ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Μάθετε περισσότερα καλώντας στο τηλέφωνο 210 8052382.
-
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.
Η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση της τοπικής αναισθησίας. Μετά το τέλος της συνεδρίας θα μπορέσετε να επιστρέψετε στη δουλειά σας και να οδηγήσετε επίσης. Συνεχίστε την λήψη των φαρμάκων που σας είχε συστήσει ο θεράπων ιατρός σας όπως φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, την καρδιά κλπ. Μην τροποποιήστε τη διατροφικές σας συνήθειες πριν έρθετε για τη θεραπεία των δοντιών σας.Εφόσον έχετε διάφορα προβλήματα υγείας, καρδιακά ή άλλα, για τα οποία σας είχε συστηθεί από τον θεράποντα ιατρό σας, η λήψη αντιβιοτικής κάλυψης πριν την επίσκεψη στον οδοντίατρο, θα πρέπει απαραιτήτως να το κάνετε. Εάν έχετε κάποιες απορίες που αφορούν τα φάρμακα που συνήθως παίρνετε, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 8052382 πριν από το ραντεβού σας. -
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Μετά την έναρξη της ενδοδοντικής θεραπείας συνεχίστε τη φροντίδα της στοματικής σας υγείας όπως κάνετε συνήθως. Σας ενημερώνουμε ότι μέχρι να έρθετε για να συνεχίσουμε τη θεραπεία σας, είναι πιθανόν να εμφανισθούν ορισμένα συμπτώματα που οφείλονται στις συνθήκες που προϋπήρχαν πριν την έναρξη της θεραπείας αλλά και στην ίδια τη διαδικασία της ενδοδοντικής θεραπείας.Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εντοπίζονται στα ούλα ή στην περιοχή του υπό θεραπεία δοντιού και να εμφανίζονται αυτόματα ή στη μάσηση. Συνήθως, η ένταση των συμπτωμάτων κυμαίνεται από έναν ελαφρύ (ενόχληση ή βάρος) έως έναν ισχυρό πόνο και η διάρκειά τους για μερικές ημέρες. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων δεν επηρεάζει την επιτυχία της ενδοδοντικής θεραπείας.Η αντιμετώπιση των προαναφερθέντων συμπτωμάτων πραγματοποιείται λαμβάνοντας τα ακόλουθα μέτρα:- Πριν περάσει η επήρεια της αναισθησίας καλό θα ήταν να πάρετε ένα κοινό παυσίπονο το οποίο και θα συνεχίσετε συστηματικά για μερικές ημέρες, εφόσον το κρίνετε αναγκαίο.
- Αποφεύγετε τη μάσηση στο υπό θεραπεία δόντι, για μερικές ημέρες και ειδικά την πρώτη ημέρα.
- Συχνές πλύσεις του στόματος (μπουκώματα) με ένα χλιαρό έως ανεκτά ζεστό ρόφημα (χαμομήλι, τσάι κ.α.), ειδικά την πρώτη μέρα, θα μειώσουν την ένταση του πόνου.
- Αν παρατηρηθεί ισχυρός πόνος μπορείτε να πάρετε και ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο σε συνδυασμό με το παυσίπονο, εφόσον δεν αντενδείκνυται από το ιατρικό σας ιστορικό.
- Σε μερικές ημέρες και σταδιακά τα συμπτώματά σας θα βελτιωθούν σημαντικά οπότε και θα έλθετε στο ραντεβού που έχει καθαρισθεί. Εφόσον αντί για βελτίωση δείτε χειροτέρευση της κατάστασης ή εμφάνιση οιδήματος (πρήξιμο) επικοινωνήστε μαζί μας για περαιτέρω οδηγίες.
-
ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Μετά την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής σας θεραπείας θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας για να πραγματοποιήσει την αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση της μύλης του δοντιού καθώς και τη θωράκισή του από πιθανό κάταγμα. Μέχρι τότε μην μασάτε με το θεραπευμένο (απονευρωμένο δόντι). Εμείς, μετά το τέλος της ενδοδοντικής θεραπείας, τοποθετούμε ένα προσωρινό εμφρακτικό υλικό για να κλείσουμε το δόντι και για να προστατέψουμε τις ρίζες από τη μόλυνση. Όταν θα επισκεφτείτε τον οδοντίατρο θα πρέπει να προσκομίσετε μαζί σας τις ακτινογραφίες που θα έχετε πάρει από εμάς (αρχική και τελική) για να ενημερωθεί.Σε ορισμένες περιπτώσεις εμείς αναλαμβάνουμε την ενημέρωση αυτή. Στα πλαίσια της δικής σας αντιμετώπισης συμπεριλαμβάνεται και μια επανεξέταση, εφόσον χρειάζεται, με σκοπό τον έλεγχο της πορείας της επούλωσης των περιακρορριζικών ιστών.
Επίσης, μετά το τέλος της θεραπείας, είναι πιθανόν να εμφανισθούν ορισμένα ήπια συμπτώματα στην περιοχή του δοντιού. Συνήθως, η διάρκειά αυτών των συμπτωμάτων είναι πολύ μικρή. Και η αντιμετώπισή τους γίνεται όπως προαναφέρθηκε στις οδηγίες μετά την έναρξη της ενδοδοντικής θεραπείας.Εάν έχετε κάποια απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 8052382. -
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ
- Στιγμιαία ευαισθησία σε θερμικά ερεθίσματα (ζεστό ή κρύο)
Πιθανή αιτία:Εφόσον η ενόχληση διαρκεί για ελάχιστα δευτερόλεπτα και υποχωρεί αμέσως μετά την απομάκρυνση του υγρού π.χ. κρύου νερού, τότε δεν υπάρχει ανάγκη για ενδοδοντική θεραπεία. Πιθανόν είναι να οφείλεται σε τερηδόνα, απώλεια κάποιας έμφραξης (σφραγίσματος) ή σε τοπική υφήζηση (υποχώρηση) των ούλων σε κάποιο δόντι.Τι να κάνετε:Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας. Μέχρι να πάτε, βουρτσίστε τα δόντια σας με οδοντόπαστα και χρησιμοποιείστε στοματικό διάλυμα που περιέχουν φθόριο.- Ευαισθησία σε θερμικά ερεθίσματα (ζεστό ή κρύο) μετά από οδοντιατρική θεραπεία.
Πιθανή αιτία:Μετά από μια οδοντιατρική πράξη π.χ. έμφραξη δοντιού, καθαρισμό κ.α. μπορεί να εμφανισθεί ευαισθησία, μικρής διάρκειας, σε ένα ή περισσότερα δόντια, η οποία σταματά αμέσως μετά την άρση της αιτίας π.χ. ζεστού ή κρύου καφέ κ.α., λόγω μικρού ερεθισμού του πολφού (νεύρου) του ή των δοντιών.Τι να κάνετε:Συνεχίστε το βούρτσισμα και τη χρήση στοματικού διαλύματος που περιέχουν φθόριο. Εάν η ευαισθησία αυτή συνεχίζεται περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.- Οξύς πόνος στη μάσηση
Πιθανή αιτία:Υπάρχουν διάφορες αιτίες που προκαλούν πόνο κατά τη μάσηση π.χ. τερηδόνα, σφράγισμα που έπεσε, απόστημα, ρωγμή ή κάταγμα του δοντιού κ.α. Η βλάβη μπορεί να εντοπίζεται στον πολφό (νεύρο) του δοντιού ή/και στους ιστούς που το περιβάλλουν.Τι να κάνετε:Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για να εκτιμήσει τη δική σας περίπτωση. Εάν εντοπισθεί ρωγμή ή περιακρορριζικό απόστημα ο οδοντίατρος μπορεί να σας παραπέμψει σε ενδοδοντολόγο για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας.- Πόνος που διαρκεί μετά την λήψη κρύου ή ζεστού ροφήματος
Πιθανή αιτία:
Εφόσον ο πόνος διαρκέσει περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, πιθανότατα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή φλεγμονή στον πολφό (νεύρο) του δοντιού (πολφίτιδα) που οφείλεται σε βαθιά τερηδόνα, βαθύ σφράγισμα, ρωγμή κ.α. Άλλα χαρακτηριστικά αυτής της πολφίτιδας, που πιθανόν να εμφανισθούν, είναι ο έντονος αντανακλαστικός πόνος που εντοπίζεται σε ολόκληρη περιοχή της άνω ή/και της κάτω γνάθου και που εμφανίζεται μετά την οριζοντίωση του ασθενή π.χ. κατά την διάρκεια της νύχτας.Τι να κάνετε:Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο ή τον ενδοδοντολόγο σας προκειμένου να σώσετε το δόντι σας, διατηρώντας το στο στόμα, μετά από ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).- Διαρκής, έντονος και εντοπισμένος, σε ένα δόντι, πόνος.
Πιθανή αιτία:Μπορεί να είναι ένα οξύ απόστημα του δοντιού που προκαλείται από τη μόλυνση και στη συνέχεια στη νέκρωση του νεύρου, η οποία μόλυνση έχει επεκταθεί στους περιρριζικούς ιστούς. Ταυτόχρονα μπορεί να εμφανισθεί και οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του υπεύθυνου δοντιού.Τι να κάνετε:Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο ή τον ενδοδοντολόγο σας προκειμένου να σώσετε το δόντι σας, διατηρώντας το στο στόμα, μετά από ενδοδοντική θεραπεία. Μέχρι να πραγματοποιηθεί η αντιμετώπιση, μπορείτε να πάρετε κάποιο αναλγητικό φάρμακο.- Χρόνιος πόνος στο κεφάλι, στο αυτί ή στον αυχένα
Πιθανή αιτία:Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πονόδοντος συνδυάζεται και με πόνο σε άλλες περιοχές όπως στο κεφάλι, αυτί κ.α. Όμως πρέπει να τονισθεί ότι και άλλα οδοντιατρικά ή ιατρικά προβλήματα προκαλούν πόνο στις ίδιες περιοχές.Τι να κάνετε:Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο ή τον ενδοδοντολόγο σας για αξιολόγηση. Εφόσον ο πόνος δεν είναι οδοντικής αιτιολογίας θα σας παραπέμψουν σε άλλον εξειδικευμένο οδοντίατρο ή ιατρό.