ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Υψηλής ποιότητας οδοντιατρικές υπηρεσίες σε λογικές τιμές!
-
ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ)
Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία;Είναι μια πολύ γνωστή οδοντιατρική διαδικασία που πραγματοποιείται συχνά στην κλινική πράξη. Στόχος αυτής της θεραπείας είναι η διατήρηση του χαλασμένου δοντιού στο στόμα. Κατά αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ανάγκη του ασθενούς για τοποθέτηση εμφυτεύματος ή προσθετικής εργασίας.Στο κέντρο κάθε δοντιού υπάρχει ο πολφός (το νεύρο) που αποτελείται από συνδετικό ιστό, αγγεία και νεύρα. Ο πολφός μπορεί να προσβληθεί από μικρόβια και να φλεγμαίνει αρχικά και στη συνέχεια να νεκρωθεί. Τα μικρόβια αυτά προέρχονται από το στοματικό περιβάλλον και εισέρχονται στον πολφό μέσω της τερηδόνας, κάποιας τραυματικής βλάβης, του μικρού χώρου που υπάρχει ανάμεσα στο σφράγισμα και στο δόντι κ.α. Τα συμπτώματα αυτής της φλεγμονής, συνήθως, ξεκινούν με μια ευαισθησία στο κρύο και στο ζεστό και καταλήγουν με έντονο πόνο, ίσως και οίδημα (πρήξιμο). Όμως, η νέκρωση του νεύρου μπορεί να συμβεί χωρίς συμπτώματα.Εάν αισθανθείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ο οδοντίατρός σας, κατά πάσαν πιθανότητα, θα σας προτείνει την ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), όπου θα αφαιρεθεί ο φλεγμένων πολφός (απονεύρωση) και στη συνέχεια όλη η πολφική κοιλότητα θα μορφοποιηθεί, θα καθαρισθεί και θα απολυμανθεί και τέλος θα εμφραχθεί ερμητικά, σε όλες τις διαστάσεις της, με τα κατάλληλα βιολογικά υλικά (ενδοδοντική θεραπεία). Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται σε μια ή περισσότερες επισκέψεις ανώδυνα, με τη χρήση της τοπικής αναισθησίας.Τα ποσοστά επιτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας όταν πραγματοποιείται με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, ξεπερνούν το 90%. Συνήθως στην πρώτη επίσκεψη του ασθενούς στο ιατρείο μας και μετά από την κλινική και ακτινογραφική εξέταση, γίνεται η ενημέρωσή του τόσο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όσο και για τα ποσοστά επιτυχίας της δικής του περίπτωσης. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της θεραπείας στο δόντι σας είναι να σπεύδετε στον γενικό σας οδοντίατρο, αμέσως μετά το τέλος της δικής μας εργασίας, για την αποκατάσταση του δοντιού με μόνιμο σφράγισμα ή με στεφάνη προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία και η αισθητική του δοντιού. Μετά την ενδοδοντική θεραπεία, είτε αυτή πραγματοποιηθεί σε μία ή σε περισσότερες συνεδρίες, θα είστε ικανός να οδηγήστε το αυτοκίνητό σας και να επιστρέψετε στην κανονική σας δραστηριότητα ή εργασία.Επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείαςΕφόσον η ενδοδοντική θεραπεία πραγματοποιηθεί όπως προαναφέρθηκε, το δόντι σας θα παραμείνει και θα λειτουργεί όσο και τα υπόλοιπα δόντια στο στόμα σας. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μια ενδοδοντική θεραπεία είναι πιθανό να αποτύχει, μήνες ή χρόνια μετά το τέλος της, οπότε θα πρέπει να γίνει η επανάληψή της από τον ενδοδοντολόγο.Τα αίτια της αποτυχίας μπορεί να είναι:- Ανατομική παραλλαγή στο σύστημα των ριζικών σωλήνων που δεν είχε εντοπισθεί ή/και δεν είχε αντιμετωπισθεί κατάλληλα κατά τη διάρκεια της πρώτης θεραπείας.
- Στενός και κεκαμμένος ριζικός σωλήνας που δεν είχε εντοπισθεί ή/και δεν είχε αντιμετωπισθεί κατάλληλα κατά τη διάρκεια της πρώτης θεραπείας.
- Η αποκατάσταση του δοντιού με μόνιμη έμφραξη (σφράγισμα) ή με στεφάνη (θήκη), καθυστέρησε μετά το τέλος της ενδοδοντικής θεραπείας.
- Η αποκατάσταση του δοντιού δεν παρεμπόδισε την επαναμόλυνση της πολφικής κοιλότητας του δοντιού.
- Η δημιουργία νέας τερηδόνας που θα διευκολύνει στην επαναμόλυνση του δοντιού.
- Η απώλεια της αποκατάστασης ή η δημιουργία ρωγμής ή κατάγματος που εκθέτουν την πολφική κοιλότητα (το εσωτερικό του δοντιού) σε νέα μικρόβια και που προκαλούν την λοίμωξη της.
Εφόσον έχει επιλεγεί η επανάληψη της ενδοδοντικής σας θεραπείας για την αντιμετώπιση της αποτυχίας τότε ο ενδοδοντολόγος κάνει διάνοιξη της πολφικής κοιλότητας αφαιρεί τα παλαιά εμφρακτικά υλικά από τους ριζικούς σωλήνες με σκοπό την εκ νέου μορφοποίηση και καθαρισμό τους. Στη συνέχεια θα εμφράξει τους ριζικούς σωλήνες σε όλες τις διαστάσεις τους και θα τοποθετήσει προσωρινό εμφρακτικό υλικό στη μύλη του δοντιού.Αμέσως μετά θα πρέπει να επιστρέψετε στον οδοντίατρό σας με σκοπό την εκ νέου αποκατάσταση του δοντιού σας. -
ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗ
Γιατί χρειάζεται η ακρορριζεκτομή.Η αποτυχία της ενδοδοντικής θεραπείας, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται με τη συντηρητική επανάληψή της, όπως προαναφέρθηκε.Όμως υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου συστήνεται η χειρουργική ενδοδοντία για την αντιμετώπιση αυτής της αποτυχίας. Η χειρουργική ενδοδοντία, εκτός από την ακρορριζεκτομή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη διερεύνηση ύπαρξης αλλά και για την εντόπιση ρωγμών ρίζας, για την αντιμετώπιση πολύ στενών και ενασβεστιωμένων ριζικών σωλήνων που δεν είχαν αντιμετωπισθεί συντηρητικά, για την εκτομή ρίζας ή για διχοτόμηση δοντιού κ.α..Τι είναι η ακρορριζεκτομή;Μετά από τομή που πραγματοποιείται στον βλεννογόνο (στα ούλα), αποκαλύπτεται η φλεγμαίνουσα περιοχή. Αφαιρούνται όλοι οι προσβεβλημένοι ιστοί μαζί με την άκρη της ρίζας που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό μικροβίων στο εσωτερικό της. Στη συνέχεια τοποθετείται έμφραξη (σφράγισμα), από βιολογικό υλικό, στην άκρη του ριζικού σωλήνα με σκοπό την πρόληψη μιας νέας μόλυνσης της περιοχής και γίνεται συρραφή του βλεννογόνου. Μια βδομάδα μετά, αφαιρούνται τα ράμματα και ακολουθεί η επούλωση της οστικής περιοχής.
Αμέσως μετά από αυτήν τη διαδικασία και ενώ κλείνει η τομή, παρατηρείται ελαφρύς πόνος και ίσως μικρό οίδημα στην περιοχή γεγονός που συμβαίνει μετά από κάθε χειρουργική διαδικασία στο στόμα π.χ. μετά από μια εξαγωγή δοντιού. Ο πόνος αυτός αντιμετωπίζεται με κοινά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία συνταγογραφεί ο ιατρός. Εάν αισθανθείτε μεγαλύτερη ενόχληση παρακαλούμε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 210 8052382. -
ΡΩΓΜΕΣ ΔΟΝΤΙΩΝ
Οι ρωγμές των δοντιών αποτελούν ένα οδοντιατρικό σύνδρομο που δύσκολα γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπισή του, επειδή πολλές φορές οι ρωγμές αυτές, δε φαίνονται ούτε κατά την κλινική ούτε κατά την ακτινογραφική εξέταση του ασθενούς. Η μη ανακάλυψη μιας ρωγμής σε ένα δόντι ασθενούς που εμφανίζει πόνο με διαφορετικά χαρακτηριστικά και σε διάφορα σημεία του στόματος και της κεφαλής, αποτελεί γεγονός που τον αποπροσανατολίζει και τον αναγκάζει να αναζητήσει θεραπεία σε άλλες ειδικότητες της ιατρικής επιστήμης.
Τα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνουν πόνο στη μάσηση, στο κρύο και στο ζεστό που δε μπορεί να εντοπισθεί σε ένα σημείο ή σε ένα δόντι και σε ορισμένες περιπτώσεις αντανακλά σε άλλες περιοχές του στόματος και της κεφαλής του ασθενούς. Μια ρωγμή σε ένα δόντι, εφόσον δε διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα, συνεχίζει την εξέλιξή της μέχρι να μετατραπεί σε κάταγμα οπότε και η διάγνωσή του γίνεται πιο εύκολαΓια οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το ενδοδοντικό μας ιατρείο στο 210 8052382. -
ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΔΟΝΤΙΩΝ
Ο τραυματισμός στην περιοχή του στόματος ή/και της κεφαλής, σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλεί βλάβες και στα δόντια. Η βαρύτητα των βλαβών ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού.
Ενδοδοντική αντιμετώπιση γίνεται στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχει και βλάβη του πολφού (νεύρου) των δοντιών. Βέβαια οι βλάβες του πολφού μπορεί να μην εμφανισθούν αμέσως μετά το τραύμα των δοντιών, αλλά σε μετέπειτα χρόνο που ποικίλει από μερικούς μήνες έως χρόνια.
Γενικά οι τραυματικές βλάβες των δοντιών κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες: κατάγματα μύλης, κατάγματα ρίζας και μετατοπίσεις δοντιών. Σε όλες τις προαναφερθείσες βλάβες, ο οδοντίατρος ή ο ενδοδοντολόγος και ανάλογα με την ένταση και την έκταση του τραυματισμού, είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει ενδοδοντική θεραπεία σε ένα ή περισσότερα δόντια.
Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις εκείνες όπου παρατηρείται νέκρωση του πολφού σε δόντια με αδιάπλαστο ακρορρίζιο (η άκρη της ρίζας δεν έχει ολοκληρώσει την κανονική της διάπλαση) οπότε, τα δόντια αυτά, εμφανίζονται με ρίζες μικρού πάχους και με ανοικτό ακρορρίζιο. Στις περιπτώσεις αυτές η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) πραγματοποιείται με μια από τις ακόλουθες μεθόδους:
- Προκλητή ακρορριζική απόφραξη (apexification). Με τη μέθοδο αυτή γίνεται προσπάθεια για την ολοκλήρωση της διάπλασης της ρίζας του δοντιού ή για την εναπόθεση σκληρού ιστού στο ακρορρίζιο και την απόφραξή του με τη χρήση του υδροξειδίου του ασβεστίου Ca (OH)2 . Στη συνέχεια γίνεται έμφραξη του ριζικού σωλήνα με φύραμα και γουταπέρκα.
- Ακρορριζική απόφραξη με το ΜΤΑ (Apical plug). Είναι μια μέθοδος όπου χρησιμοποιείται μείγμα τριοξειδίων μετάλλων (ΜΤΑ), υλικό με άριστες φυσικοχημικές και βιολογικές ιδιότητες για την απόφραξη του ανοικτού ακρορριζίου και στη συνέχεια ακολουθεί η τελική έμφραξη του ριζικού σωλήνα με φύραμα και γουταπέρκα.
- Αναγέννηση του ακρορριζίου (Regenerative procedures). Χρησιμοποιείται μείγμα αντιβιοτικών φαρμάκων ή υδροξείδιο του ασβεστίου σε συνδυασμό με το ΜΤΑ για την αναγέννηση του πολφού (νεύρου) και της οδοντίνης της ρίζας. Με τη μέθοδο αυτή αυξάνεται το πάχος της ρίζας και ολοκληρώνεται η διάπλαση της. Είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος που χρησιμοποιείται σήμερα.
Εκγόμφωση
Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στις περιπτώσεις της εκγόμφωσης ενός μόνιμου δοντιού (το δόντι βγαίνει από τη θέση του στη γνάθο, μετά από τραυματισμό), όπου αμέσως θα πρέπει το δόντι αυτό να τοποθετηθεί στο φατνίο (στη θέση του στη γνάθο) αφού καθαρισθεί με τρεχούμενο νερό. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τοποθετείται το δόντι σε ένα ποτηράκι με φρέσκο γάλα και γίνεται άμεση αναζήτηση του πιο κοντινού οδοντίατρου για να το κάνει. Βεβαίως, μετά από αυτό ο ενδοδοντολόγος ή ο οδοντίατρος θα πρέπει να ολοκληρώσει τη θεραπεία σύμφωνα με τα σύγχρονα πρωτόκολλα επανεμφύτευσης (επανατοποθέτηση του εκγομφωθέντος δοντιού στη θέση του) τα οποία έχουν σχέση με πολλούς παράγοντες.